Eelmisel nädalal küpsetasin valmis ühe me jõulukeeksidest. Retsept BBC Good Food lehelt, see mind painanud juba jupimat aega. Kuivatatud marjadest läks sisse nii heledaid-kui tumedaid rosinaid, jõhvikaid, aprikoose, viigimarju.
Kui olin marju keetnud rummis, siis ei raatsinud kohe nendega miskit tegema hakata, seisid ühe päeva, käisin ja nuusutasin neid nõnnasama.
Kuskilt jäi mul kõrva märkus, et muscovadot tasub avatud pakina hoid külmikus. Mul ta suvest saati seal oli. Ja tõepoolest, töötab asi, saab kenasti kätte ja murendada teist näppude vahel. See oli väga zen tegevus.
Aga keeks ise lõhnab oivaliselt. Ma sel aastal katsun end jälgida, et liialt alkoholiga teist ei leota, eelmisel aastal sai see saatuslikuks.
pilt valmis keeksist BBc GF lehelt.
Leidsin ka purgi eelmisel aastal rummi sisse likku pandud rosinad üles. Küll olid hääd. Neid ma kohe keeksi sisse ei raatsinud pannagi. Käin ja nokin nõnnasama.
Anu said:
ooo kui ilus. ja need iileksilehed. kadedaks teeb mõte, et teil neid lehti seal jalaga segada 🙂
sirliiz said:
Ma vaatasin esiti, et sul juba nii kenasti ära kaunistatud keeks ja puha 🙂
Tegin ka laupäeval keeksi valmis, ühe pisema ka kohe söömiseks. Oli tapvalt hea ikka. Lisasin sellel aastal ka kuivatatud pirni tükke, mõnusalt teralised tükikesed said sellest. Varem pole poes isegi märganud kuivatatud pirne.
Tullia said:
Ma teen ka täna-homme valmis selle keeksikese. Teised ärgu söögu, kui ei taha! Mulle igatahes maitseb. Terve elu ei saa ju ainult vahukoore torti süüa.
patsifist said:
Ma just ka pommisin Kroonijuveeli, et käigu välja oma Purjus Keeksi retsept, sain seda mõned aastad tagasi maitsta ja oli ikka hia. Nüüd oleks vaja miskit viisakat ühele jõululõunale minekul külakostiks viia. Tuli välja, et see oli olnd Triibiku retsept, te kõik olete seda kindlasti proovind juba. Puuviljad ostsin ära (2 sorti rosinad, jõfikad, viigimarjad, aprikoosid), a vat keeksivormi ei leia ei kappidest ega ka eile õhtul läbi vaadatud kastidest. Seega lähen täna uut vormi ostma:)
Ja veel üks küsimus spetsialistidele, miste arvate, kui rummi või muu kangema alkogoli asemel frukte nt Tokaj dessertveinis leotada? Või peaks leotusvedelikul ikka funki rohkem olema?
maarja said:
ma pole kuivatet pirni saanudki.
arvan, et see milles leotad, sõltub maitsest. et kui magus too desserdikas. ma ei saa rummist või tuhasest viskilõhnast küll, et mul see istub kõikse rohkem. ses samas retseptis pakuti välja, et võib ka apelsinimahlas leotada…
Anu said:
mul just seesama alkoprobleem, et põle rummi. Hr. Abikaasa arvas, et Metaxa kõlbab ka ja ma omast peast leotaks nt kasvõi šerri sees, kuigi meil sedagi pole. aga mees lähetati poodi siiski rummi järele, mulle tundub, et selles saab kõikse parem.
Mann, see blogipäis, ma saan aru, on espetsiell mulle, jah? 🙂
ma proovisin ju endal aias kah iilekseid kasvatada, aga asjatu vaev, mida ei teinud külm, seda tegi koerake oma jalatõstmistega.
krdi ilus päis on ikka. meil eile kui lumi sadas, siis oli samamoodi okste pääl.
Anu said:
nüüd sobiks retooriliselt kapten Jacki moodi küsida, et “Where’s all the rum gone?” 🙂
maarja said:
ikka, ikka, kus siis mudu lilleke 🙂
meil nõmmel ta kasvab veel aias, esialgu vana kattis kuuseokstega, a nüüd pole enam pannud.
samas kliima siin on ju sama külm kui Eestis ja külmad tuuled siin mäeotsas hullemadki.
a rummi kulub lahkelt küll külmaga, meil jure just tegi magusaid štrukleid ja taaskord rosinad said pisut rummilonksu juurde.
patsifist said:
Panin fruktid Anu ideest tiivustatuna oopis sherri sisse likku. Nats süda tilkus küll verd, sest siin seda Bristoli sinises putlis sherrit ei müüda, meil oli kuskilt lennujaamast vist hangitud ta ja selle sees need fruktid nüüd leotuvad. Anoh, õnneks palju ei läind ju teist, jäi ikka niisama nautlemiseks ka:))
Tiramisut olen ka sherriga teind, niet see peaks siukse magusa asja juurde sobima küll.
maarja said:
mul tuli seda lugedes nüüd aga selline portveini isu, et lauspiinlik, ja kell hommikul vaid 5:22.
patsifist said:
Hee, meil oli nädalivahel just pudelipõhjade tühjendamine käsil (kapis oli miljuun putlit, igal põhjas tilk…) ja saime Z-ga mõlemad ühest tawnyst pool klaasikest. Oikuihiaoli!
Anu said:
mul nüüd ka keeks ahjus, uhke tunne on.
patsifist said:
A mul juba valmis, neneneeeneneee:))
maarja said:
ma hakkan täna pudelipõhje tühjendama, et oleks ometigi põhjus mõni uus asi riiulisse saada 🙂
mul eile ei pidanud närv vastu ja käisin keeksist tükki haukamas. oli ikka hää.
Aga rõõmu-uudis- leidsin turult hanerasva ja hane. Nii möödaminnes mõtlesin, et lähen vaatan, mis hobuseliha mehel põnevat ja tema kõrval näe oli hanemees.
patsifist said:
Ma õhtani lasen veel tõmmata keeksil külmaris, siis maitsen kah ära:)
Anu said:
aga mina ei murdu 🙂 vist…
Iti said:
ohaeg, teil keeksid kõigil juba tehtud!
Muide korralik hanepraad ikka oleks täielik tase Jõululauale. Meil siin vist vaid külmutatud hanesid kätte saab. Peab turu pääl hommikul vara käima, et kas seal sealiha kõrval ka muud põnevat on.
triin said:
Ma olen konjakis või noh brändis leotanud. Ja jään vist selle juurde. Ma magusas kardan kah, et väga magusaks läheb. Samas kaob mu meelest see mõnus alkoholi maitse küpsetamisega täitsa ära. Aga ma olen pakkunud seda keeksi vahukoore ja konjakiste rosinatega (heledad) ja see kõlab küll eriliselt hästi kokku.
Aga rummist. Ma üldse rummi ei talu. Isegi lõhna mitte. Kaugel noorusajal oli EÜSis miski pidu, kus nad keetsid krambambulid rummist. Ja mina ei tea, mis nad sinna veel panid. No ma jõin seda kaks pisikest topsikest ja ikka väga pähe hakkas. Ja järgmisel päeval ma ikka surin täitsa. Eluhull pohmakas. Raudselt seal oli miski kahtlane kraam sees. Aga see kõik oli rummi lõhnaga. Ja no kohe öökima ajab see lõhn siiani. Et siis EÜSi süüdistan 🙂 oma rummi põlguses.
Keeksi veel pole. Anu tänane pilt poolikust keeksist tekitas aga vastupandamatu isu seda valmistama asuda. Homme hakkan.
maarja said:
mul oli rummiga pikka aega kehv suhe, kuna kunagi grusiinidega koos juues ei olnud just helgeim hommik.
ja vahuvein ja pastis olid väga pikka aega nägemisulatusest ka väljas, kuna krahlis olid nad kunagi koos kokteiliks teht, ja seda ei soovita ka vaenlasele mitte.
aga ma hakkasin mõtlema, et kas keeksi peab äkki külmkappi seisma panema. keldrisse nüüd ei julge viia, kassid äkki pistavad nahka.
naminami said:
Ma leotanud tänavu oma rosinaid-muid frukte a) Blossa glögilikööris ja b) Vana Tallinnas (see ju rummipõhine).
Mõlemad olid imehääd…
maarja said:
mulle need blossa pudelid meeldisid…
patsifist said:
Mhähh, Pille, miks Sa varem vanatallinnaideega välja ei tulnd:)) Võinoh – miks ma ise selle peale ei tulnd…
Seda meil ka on ju kapis ja ega keegi peale külaliste eriti teda ei tarbi, mul oleks tast vähem kahju olnd kui sherrist:))
Mitte et see sherrikeeks hea ei oleks:))
A järgmine siis vanatallinnaline!
maarja said:
moodne kui kellelgi vana tallinn kapis on ja sellega siin kelkida julgeb 🙂
patsifist said:
Eksole:)) A kas Sulle päriselt kah simpatiseerib VT?
Mai saa sellest fenomenist aru… Mu endine ülemus nt ei lasknud mind tavaliselt peale Eestist tulekut üle õppetooli läve põhimõtselt, kui ma sissepääsuloana VTt ei presenteerind jano kolleegid olid ikka suuuured fännid:)
Ise olen pigem miskites koogiretseptides alkona kasutand ja mõnikord nats jäätise peale niristand nt:))
maarja said:
ma isegi ei tea 🙂
ma olen elus teda paar korda joonud, kord ka vallis vahukaga, ja ma olin suht kuni viimase ajani kindel, et see millimallikas. no nii ta nimi mulle meelde tookord jäi.
üldiselt mu on aastas kord-kaks miski imelik bailey’s likööri isu.
patsifist said:
Ooo, no millimallikas küll nii leebe jook pole:)))
A vahukaga olen ma VT-t elus paar korda joond küll ja kuna on vähetõenäoline, et mu ema Su plokki satub, julgen öölda, et see võis olla umbes 16 võiisegi 17 a tagasi:)) Võehh, ma ütlen…
Anu said:
VT, heh, on ikka jubedus küll 🙂 viimase kapikoristamise käigus kallasime mingi pooliku pdli lihtsalt kraanikausist alla. kahju, et ma siis veel ei teadnud, et selles saab jõulumammusid leotada 🙂