Möödunud nädala lõpul oli igati produktiivne ploomiüritus. Sai napsu pandud sahvrisse jõulu ootama, pisut moosi ja ka kooki. Retsepte lappasin läbi hulgim ja lõpuks jäi kõikse inspireerivamaks Kärdi juurest leitu.
Vastavalt meite külmkapile sai tegu järgmine (algse retsepti hapukoor oli kukeseenekastmele broneeritud)
Põhjaks läheb vaja:
- 50 gr külma võid
- 100 gr ricottat
- 0,5 dl suhkrut
- 3 dl jahu
- näpuotsaga soola
Sega taigen kokku ja vooderda sellega 22 cm vorm. Eelküpseta 200kraadises ahjus c. 10 minutit.
Täidise jaoks vaja:
- 325 gr puhastet ja poolitatud ploome (mul nüüd peen kaal ja täpselt niipalju läks vaja, et pirukapõhi katta tihedalt)
- 100 gr ricottat
- 100 gr hapukoort
- 1 muna
- 200 gr martsipani
Ploomid laduda põhjale, peale riivida jääkapist võetud martsipan, peale kallata ülejäänud ainetest segu. 200kraadises ahjus oli teine 40 minutit.
Täiesti suurepärane kook. Naabrinaine oli ka sama meelt. Armsad lapsed aga vaatasid mind kui kurja inimest ja teadustasid, et nemad sellist hirmsat kooki ei söö ja kallis mees küll maitses, kuid leidis, et martsipan on saadanast ja rikub koogi ära.
Minumeelest on ikka martsipan ja ploom kokku loodud. Tegin eile just halvaa ja valge šokolaadiga ploomikooki, mis tuli küll hea aga oleks olnud parem, kui poes oleks leidunud martsipani….
Ütleme nii, et ma olin siiralt õnnelik, et pere koogile ei pretendeerinud, sain viimased kaks lõigukest endale täna lõunaks.
Ma kuulun ka sinna martsipani ja ploomi kluppi, eelmisel hooajal tegin neist clafoutis’d ja no oli õnnis.
kuidas sa seda napsu panid? Ma tahan ka proovida.
Just sellist kooki ma otsisin. Mul kah ploome pisut üle. Või Maril õigemini. Ja tore, et lapsed ei taha, siis pole vaja nendga arvestada ja munast loobuda jms.
tükeldasin hunniku ploome ära ja siis panin 3 l purki ja kallasin peale rummi ja panin suhkrut ka ja mõned tähtaniisid.
mulle rumm üldse ei maitse. Kas muud ei võiks?
Hm… Aga ma vist ikka proovin rummiga, väga paeluv tundub siiski. Äkki selles kontekstis maitseb. Proovin ära.
brändi ja viina seguga võib ka teha, retsepti järgi. siis saab kangem lihtsalt.
mulle ka martsipan hapus koogis väga meeldib
Mai saa aru, mis neil meestel selle martsipaniga on. Meil visati kah martsipani-kirsikoogi peale nina vingu. Ega mai kurtnud, sõin ise ja viisin naabrinaisele ja meile meeldis:)
Neil on õnneks kohati raskusi hea äratundmisega 🙂
Aga ma käisin jõulujooki sahvris vaatamas, ja väga ilusa värvi on juba saanud.
jah, mul on ka juba kaunis punane.
“vaatamas”:p
ma veel ei joonud, kergelt nuusutasin vaid aroomi 🙂
ma eile tegin prooviks ka kollastest ploomidest 🙂